,,,Manapság menő a kifejezés a “Mompreneur”, azaz VÁLLALKOZÓ ANYUKÁK szó-kreálmány. Mely egyben hangsúlyozza azt, hogy hasznot hajtó értékes tagja vagy a társadalomnak, ugyanakkor Édesanya is. Az, hogy melyikben hány százalékban teljesítesz az teljesen egyéni. Tapasztalt Anyuka és Vállalkozó révén szeretném megosztani veled, hogyan lehet a kettőt egyszerre végezni. Alkalmankénti bukással és boldogságos sikerekkel.

Emlékszem mikor először fogtam meg kisfiamat, a szülészorvos így szólt: “A neheze csak most kezdődik. “

Az élet legnagyobb csodája Anyának, Szülőnek lenni, babázni, szeretgetni, etetni és gondoskodni róla, óvni minden lépését. Azonban az életben sokkal gyakorlatiasabb teendők is vannak, mint naphosszat puszilgatni a gyermekünket, vagy lesni milyen édesen alszik a kis ágyában. Kötelező dolgozni, pénzt keresni és anyagi biztonságot teremteni számukra. Nagyon hálás vagyok a férjemnek, hogy a kezdeti években anyagi biztonságot teremtett, én pedig itthon babázhattam, nevelgethettem a kis lurkóinkat nyugodtan. Azonban mikor elérkezettnek láttam az időt, igyekeztem visszamenni a vállalkozásunkba, hogy ne neki kelljen egyedül az igát húzni.

Addigra már megalapoztam a tudatos neveléssel ezt a lépésemet. Hogy mennyire volt tudatos vagy inkább ösztönös nem is tudom. Azt viszont tudtuk, hogy mi a cél és ennek megfelelően szoktattuk és neveltük őket az évek alatt.

Első és legfontosabb a szocializáció

A kis társas életük. A nagyszülők, rokonok, barátok, alig várták, hogy fogadhassák őket. Ettől pedig kár megfosztani őket. Számos olyan édesanyát láttam, aki a majomszerete miatt soha senkire nem bízta a gyermekét. Értelem szerűen meg kell válogatni, hogy kinek engeded oda a gyerkőcöt. Arra pedig meg kell tanítani őket, hogy szépen viselkedjenek, már amennyire képesek rá, míg “mamánál” vagy “vendégségbe” vannak. Mind a mai napig úgy búcsúzom el tőlük, ha máshol alszanak, vagy töltik a napot, hogy : ,,Drágáim, kérlek úgy viselkedjetek, hogy máskor is szívesen várjanak!” Így máris kaphatsz segítséged számos irányból. Csupán a logisztikát kell megszervezni.

Tiszta udvar, rendes ház

Kisgyermek mellett, néha Te is bizonyára úgy érzed, hogy lehetetlen tisztaságot és rendet tartani. Miután végeztél a munkával, ahelyett hogy megpihennél, vár a rendrakás, takarítás. Amiben, ha magad mellé állítod a gyermekeidet, pici korban rászoktatod őket a rendre, vagy legalábbis az elfogadható rendre, vagy arra hogy nem hajigálnak szanaszét mindet máris egy picivel közelebb vagy célhoz. Igen, Igen, nagyon fárasztó elismételni, hogy ne legyen 100 játék elől. Ha egyik játékkal befejezte a játékot, tegye el és csak akkor veheti elő a következőt. Az oviban, iskolában is ez van. Na ugye!  Miért dolgoznál a rendszer ellen “szupermuter” -ként. Lovagold meg ezt a hullámot inkább!

Együttműködés

Hol az irodából, hol otthonról dolgoztam. A munkahelyen való konkrét munkaidő nyilvánvalóan 100%-ban kihasználható, míg a Home Office, hááát , nem igazán mernék saccolni… Arra azonban mindig igyekeztem törekedni, hogy a leghatékonyabban töltsem ki az itthoni időmet. Nem mondom, hogy egyszerű, hiszen 3 percenként jönnek a kis drágáim, hogy ,,Anyu, kérek inni”, “Anyu, bánt a Batyi”, “Anyu, a Hugi elvette a játékom”, ” Anyu, nem találom a …” stb, stb. Mindig igyekeztem, mindent előkészíteni, hogy félrevonulhassak a laptopommal, innivaló elöl, mese bekészítve, stb. Míg rá nem jöttem, hogy pont a legfontosabb maradt ki. Mégpedig az, hogy leüljek velük megbeszélni: ,,Anya most dolgozik. Kérlek szépen benneteket az együttműködésre! Most kérjetek bármit, utána már ha félrevonulok, hagy csináljam a munkám! “

Hasznos játék

Avagy, kössük össze a kellemest a hasznossal. Kicsit bántott, hogy nem vagyok az a kreatív, rajzolós, gyurmázós, festegetős “Mom of the year” típus. Mert mindig azt láttam, hogy utána nekem, mennyi takarítani valóm lesz. Ez sem jön ki a ruhából… Mit kellene még az asztalra tenni, nehogy kiboruljon a festék és tönkre tegye, és így tovább. Míg arra az elhatározásra jutottam, hogy inkább a pogácsa tésztából formálunk valamit, inkább a mézeskalácsot festegetjük és díszítjük. Az oviban úgyis kézműveskednek eleget. Az viszont nem valószínű, hogy kókuszgolyóból hóembert alkotnak, vagy a répa darabokból szivecskét.

Egy biztos, szeretek dolgozni, tanulni, sikereket elérni! Nem hiszem, hogy bármikor is képes lennék, arra hogy háztartásbeliként, elvárjam a férjemtől, hogy ő teremtsen meg mindent. Egyedül gürcöljön. A munkát és a családot pedig muszáj összehangolni. Ebben pedig ki lenne a legmegfelelőbb segítség, mint életed párja és a gyerekek.

Ingyen letölthető képek

Ingyen letölthető képek

Ingyen letölthető képek   Ingyenesen letölthető képeket keresel? Manapság képekben kommunikálunk. Akár a Facebook oldaladon, akár az Instagramon, akár a weboldaladon, vagy bármelyik social media platformon. Akkor, ha a képet Te magad készíted, a képen szereplőtől...

Dolgozó Anyák 2. rész

Dolgozó Anyák 2. rész

Mindenki más és más munkatempóban dolgozik. Egy viszont biztos, az anyukák tudják, hogy mindent fénysebességgel kell elvégezni. Célszerű megtervezni pontosan a teendőket, fontossági sorrendet felállítani, jegyzeteket készíteni. Gyors terv alapján beütemezni a hetet, a...

Blog

Blog

rend = sikeres vállalkozásMinden tapasztalt vállalkozó tudja, hogy mennyire fontos a rend, a bejáratott rendszer és az állandó átláthatóságTegyünk BRAND-et még ma!"A rendben hiszek. Ha ez vesz körül, bennem is rend van. Az embert hajtja a rend, kötelezi valamire....